Tuusula haluaa tarjota lapsille ja nuorille hyvät eväät elämään

Palveluverkon uudistus pitää sisällään seit-semän uuden koulu-/päiväkotikampuksen rakentamisen ja on suuri ponnistus kunnalle vuosina 2021–2026. Pitkässä juoksussa uudet, terveet rakennukset tuovat kuitenkin merkittäviä säästöjä ja tarjoavat mainiot puitteet oppimiseen ja yhteisölliseen elämään.

Tuusulalaisilta ei ole jäänyt huomaamatta suuri, huputettu rakennustyömaa keskeisellä paikalla Hyrylä-Mikkola-alueella. Hupun alla sateilta suojassa rakentuu uusi, puurakenteinen Martta Wendelin -päiväkoti. Päiväkoti on ensimmäinen suunnitelluista opetuksen ja varhaiskasvatuksen uudisrakennuksista ja sen on määrä valmistua kesällä 2022.

– Tilat tulevat olemaan muunneltavat ja tulevat tukemaan entistä paremmin varhaiskasvatuksen toteuttamista. Rakennukselle on haettu Joutsenmerkkiä, eli se tarjoaa terveen ja turvallisen ympäristön käyttäjilleen, kertoo palveluverkko-ohjelman vetäjä Katerina Zaitseva Tuusulan kunnasta.

Myöhemmin tänä vuonna alkaa hirsirakenteisen Monion rakentaminen Rykmentinpuistoon. Monio tulee valmistuttuaan vuonna 2023 toimimaan lukiona, mutta myös kaikkia kuntalaisia palvelevana kulttuuritalona. Seuraavat rakennushankkeet ovat Kirkonkylän kampus, Riihikallion, Rykmentinpuiston ja Lahelan monitoimikampukset sekä Jokelan koulukeskus.

– Uudet tilat tukevat nykyistä opetussuunnitelmaa parhaalla mahdollisella tavalla. Ergonomiaan, ekologisuuteen, viihtyisyyteen, esteettömyyteen, valaistukseen, akustiikkaan ja sisäilman laatuun on kiinnitetty suunnittelussa erityistä huomiota. Mukana suunnittelussa on ollut osaajia joka sektorilta, esimerkiksi opettajia, kunnan tilapalveluiden ja ruokapalveluiden edustajia sekä tilojen tulevia käyttäjiä eli lapsia ja nuoria, Zaitseva toteaa tyytyväisenä.

Tuusulan kunnianhimoisena tavoitteena on jatkossa olla Suomen kasvatuksen ja koulutuksen kärkikunta. Uudet tilat mahdollistavat laadukkaan koulupolun, jota muut palvelut ympäröivät. Rakennukset tulevat olemaan kuntalaisten yhteiskäytössä muun muassa liikunta- ja kulttuuriaktiviteeteissa sekä toimien kuntalaisten yhteisinä kohtaamispaikkoina, yhteisön keskuksina. Hankekokonaisuus on Tuusulan historian suurin ja kallein.

– Vuodesta 2026 alkaen on kuitenkin laskettu tulevan vuosittain jopa 3–4 miljoonan euron säästöt, kun päästään vanhojen rakennusten korjauskuluista, väistötilojen kuluista ja saadaan tukipalveluita keskitettyä suurempiin yksiköihin, Katerina Zaitseva summaa.

Teksti: Hanna Kallio

Monion näkymäkuva: Aarti Ollila Ristola Arkkitehdit Oy

Teksti on julkaistu Tuusulan asukaslehdessä 2/2021. Lue koko lehti täällä.