Lukio ja kulttuuritalo Monio, havainnekuva

Moniosta on moneksi – oppimisen ja kulttuurin keskus rakentuu Tuusulan sydämeen

Kauan odotetun ja suunnitellun Monion rakentaminen Rykmentinpuistoon, uimahallin viereiselle tontille on hyvässä vauhdissa. Moniosta tulee paitsi lukio, myös kaikkien kuntalaisten yhteinen kulttuuritalo ja olohuone. Upea kokonaisuus vahvistaa Tuusulan asemaa kulttuurikuntana ja houkuttelee nuoria hakeutumaan oman kylän lukioon.

Sana puukoulu saa aivan uuden, modernimman merkityksen, kun hirsirunkoinen ja pitkälti puurakenteinen Monio kohoaa aivan Hyrylän ytimeen, hyvien liikenneyhteyksien varrelle. Saman katon alle muuttavat paitsi Tuusulan lukio myös Tuusulan Opisto, Tuusulan kuvataidekoulu sekä Keskisen Uudenmaan musiikkiopisto. Toiminnan uusissa tiloissa on määrä alkaa elokuussa 2023. Kyseessä on kunnan historian suurin rakennushanke.

Tuusulan lukion rehtori Seppo Kärpänen on innoissaan uusien, modernien tilojen ja toimijoiden yhteistyön tarjoamista mahdollisuuksista.

– Monion suunnittelu alkoi jo vuonna 2015 ja alusta lähtien tahtotilana on ollut saada tiloihin useita palveluntarjoajia kulttuurin saralta. Uskomme, että yhteistyö tarjoaa uusia, mielenkiintoisia mahdollisuuksia myös lukion toimintaan, Seppo Kärpänen visioi.

High techin ja perinteen liitto

Hankkeen suunnittelu aloitettiin kuutisen vuotta sitten palvelumuotoilun keinoin. Mukana ideoimassa oli tavallisia asukkaita, opettajia, opiskelijoita, kuntapoliitikkoja sekä tilapalveluiden ja sivistystoimen edustajia. Pari vuotta myöhemmin järjestetyn arkkitehtikilpailun voittajaksi valikoitui Aarti Ollila Ristola Arkkitehdit Oy:n suunnittelema kokonaisuus.

Monio tulee olemaan mielenkiintoinen sekoitus modernia teknologiaa ja toisaalta historian siipien havinaa. Tiiliverhoilu ja kattojen muodot muistuttavat samalla alueella toimineen Tuusulan vanhan varuskunnan hengestä. Rakennustyöt viivästyivät harmillisesti rakennuttamiseen liittyvän markkinaoikeusvalituksen vuoksi. Urakkasopimus Lujatalo Oy:n kanssa allekirjoitettiin viimein toukokuun lopussa, ja rakentaminen pääsee kesällä vauhtiin täydellä höyryllä.

– Matkan varrella on ollut vastoinkäymisiä, mutta se ei ole vähentänyt uskoamme hienoon konseptiin. Monio tulee olemaan kiinteä osa Tuusulan palveluverkostoa ja tarjoamaan kaikenikäisille asukkaille mahdollisuuden uuden oppimiseen, rehtori Kärpänen kertoo.

Lukion uudet tuulet

Monioon tulee perinteisten luokkahuoneiden sijaan paljon erilaisia, muunneltavia tiloja oppimiseen ja harrastamiseen. Avoimen oppimisympäristön lisäksi rakennetaan oppilaiden toiveesta rauhallisia soppia ryhmätöille ja itsenäiseen opiskeluun. Puitteet tukevat parhaalla mahdollisella tavalla uudistunutta opetussuunnitelmaa.

Muutos tulee vaikuttamaan ainoastaan lukion Hyrylän toimipisteeseen. Nykyiset tilat ovat käytössä Monion valmistumiseen saakka, eikä tarvetta väistötiloille siten ole. Jokelan ja Kellokosken toimipisteet jatkavat toimintaansa totuttuun tapaan myös Monion valmistuttua. Uudet, suuremmat tilat mahdollistavat lukion opiskelijamäärän kasvattamisen 100–150 hengellä. Kurssitarjontaa voidaan lisätä ja monipuolistaa entisestään ja sen myötä tarjota opettajille lisää työpaikkoja.

Seppo Kärpänen kertoo, että parhaillaan työn alla on opas Monion käyttäjille. Yhteistyötä kehitetään jo hyvissä ajoin eri käyttäjäryhmien kesken. Tiimilukiotoiminnan myötä myös opiskelijat ottavat aktiivisesti osaa koulun kehittämiseen ja toiminnasta saadaan siten opiskelijoiden näköistä.

Asukkaiden yhteinen olohuone

Monio koostuu viidestä toisiinsa limittyvästä hirsirakennuksesta. Rakennusten väliin sijoittuu korkea, sisäkatumainen aulatila. Sisäkatujen varsille ja niitä ylittäville silloille sijoittuu erilaisia paikkoja opiskeluun ja
oleiluun, joten niitä ei ole tarkoitettu vain siirtymisiä varten.

Kulttuurikeskuksena Monio tarjoaa palveluita kaikille asukkaille. Sisääntulokerrokseen on suunnitteilla kaikille avoin kahvila, ja rakennuksen salit mahdollistavat esimerkiksi konserttien järjestämisen. Isompaan
saliin mahtuu reilut 500 ja pienempään 250 katsojaa. Salit, sisäkatu ja ravintola-alue saadaan tarvittaessa muutettua avoimeksi tilaksi, jossa voidaan järjestää tapahtumia, kuten messuja, näyttelyitä ja yritystilaisuuksia. Tällaisia tiloja on Tuusulaan kaivattu jo pitkään.

Palveluverkko-ohjelman vetäjä Katerina Zaitseva Tuusulan kunnasta kertoo, että tilojen suunnittelussa tärkeitä teemoja ovat olleet toimivuus, terveellisyys ja muunneltavuus. Rakentaminen tapahtuu olosuhdesuojan alla ja käytettävät materiaalit ovat pääosin uusiutuvia. Monio tulee lämpiämään hiilineutraalilla kaukolämmöllä ja siellä käytettävä sähkö on vihreää.

– Upea arkkitehtoninen kokonaisuus tulee tarjoamaan hienot puitteet, mutta toiminta eli oppiminen, kulttuurin harrastaminen ja erilaiset tapahtumat tulevat toki olemaan keskiössä. Itsekin asukkaana odotan innolla Monion tarjoamia lukuisia mahdollisuuksia, Zaitseva summaa.

Teksti: Hanna Kallio (julkaistu alunperin Tuusulan kunnan asukaslehdessä 3/2021).

MONIO_NÄKYMÄKUVA_VARUSKUNNANAUKIO

Näkymä talvella. Havainnekuva.