Maku on monen huulilla – ja se tulee Tuusulasta

Juttu on julkaistu alun perin Elämää Tuusulassa -asukaslehdessä 4/2019.

Tuusulan Ristikiven teollisuusalueella toimii Maku Brewing, pienpanimo, joka on saanut tunnustusta tuotteistaan Suomessa ja kansainvälisesti.

Maku Brewingillä on Ristikiven teollisuusalueella kolme hallia ja noin 600 neliötä tilaa. Tilat mahdollistavat 300 000–400 000 litran vuosituotannon. Tällä hetkellä yrityksen vuosituotanto on reilut 200 000 litraa. Panimo työllistää kuusi henkilöä täysipäiväisesti ja muutaman osa-aikaisesti.

– Tuotannon kasvaessa odotetusti olemme noin 2–3 vuoden päästä tilanteessa, jossa alamme etsiä uudelle panimolle soveltuvia tiloja. Mielellään pysymme Tuusulassa jatkossakin, Ville Makkonen toteaa.

Sijainti tärkeässä roolissa

Maku Brewing perustettiin vuonna 2014 Tuusulaan sen sijainnin takia. Läheltä pääkaupunkiseutua löytyivät kustannustehokkaat tilat hyvien kulkuyhteyksien päästä, valtatien varrelta.

Yrityksen perustivat kaverukset Jussi Tamminen ja Juhani Repo. Molemmat olivat Irlannissa työkomennuksella. He havaitsivat, kuinka maan oluttarjonta oli aivan toista luokkaa kuin Suomessa. Syntyi idea tehdä jotakin saman tyyppistä kotimaassa, vaikka kummallakaan ei ollut taustaa panimoalalla.

Elintarvike-ekonomiasta valmistunut ja alkoholin maahantuonnissa työskennellyt Makkonen tuli yrityksen toimintaan mukaan tammikuussa 2018. Lokakuussa 2019 hän siirtyi toimitusjohtajan tehtävään.

Lentokentän läheisyys myyntivalttina

Panimon sijainti Tuusulassa, aivan Helsinki-Vantaan lentoaseman lähettyvillä on ollut Makkosen mukaan yksi oiva myyntiargumentti. Maku Brewingin tuotteita on saatavilla paitsi Alkoissa ja kaupoissa eri puolilla Suomea, niin myös lentokentän ravintoloissa.

– Tax Freessä meidän oluemme on ainoa myynnissä oleva olut. Finnairin Euroopan ja kaukolentojen Business-luokassa olemme ainoa pienpanimo, jonka oluita tarjotaan matkustajille, Makkonen kertoo.

– Tuusulan lähialueen kaupoissa saatavuus on hyvä. Meillä on myös Ristikivessä oma puoti, joka on auki perjantaisin kello 14–18. Meillä käy viikoittain tuolloin 40–50 asiakasta. Samalla heille avautuu mahdollisuus nähdä panimomme.

Maku ratkaisee

– Haemme sijaa ihmisten mielissä oluen maku edellä. Emme tingi laadusta. Lisäksi haluamme jäädä mieleen esimerkiksi tunnistettavan designin avulla. Olemme pystyneen luomaan jotakin, millä voimme erottautua ja mistä meidät tunnistaa, Makkonen arvioi.

Maku Brewing on löytänyt oman kannattajakuntansa. Samalla panimo toimii yhä kilpaillummilla markkinoilla.

– Meillä on kaikki edellytykset menestyä. Näemme kuitenkin, että meidän on tehtävä pitkäjänteistä työtä laadun ja tunnistettavuuden parantamiseksi. Haluamme tehdä maailman parhaita oluita.

Teksti: Paula Miettinen

Tuusulan kunta valmistelee Elämisen taidetta -videoita, joissa se esittelee tuusulalaisia tekijöitä eri aloilta. Ensimmäiset videot on julkaistu tällä sivustolla. Maku Brewing on yksi videosarjan yrityksistä.