Hartit ovat onnellisia, kun ovat viimein päässeet asettumaan omaan kotiinsa, jota he suunnittelivat etänä tuhansien kilometrien päässä Tuusulasta.

Maailmalta kotiin Tuusulaan: ”Ihanaa, että saamme vihdoin kutsua ruudulla suunniteltua taloa kodiksemme!”

Kun asiat eivät etene toivotulla tavalla, voi tilannetta jäädä murehtimaan, tai tehdä kuten suomalais-englantilainen Hartin perhe. Evätty lisärakennuslupa johti heidät pariksi vuodeksi Qatariin, josta käsin he suunnittelivat itselleen täydellisen talon Tuusulan asuntomessualueelle.

Tavoitan Anna Hartin Keravan asemalta, jonka kautta hän on palaamassa töistä kotiin junalla ja bussilinjalla. Hartien ulkoa tumma townhouse-tyylinen kivitalo nimeltään Jämerä Salmiakki seisoo ylväänä kuuden värikkään kaupunkipientalon rivistössä Rykmentinpuistossa. Matka Helsinkiin taittuu alueelta julkisilla parhaimmillaan 45 minuutissa.

− Olemme mieheni John Hartin kanssa molemmat opettajia ja käymme Helsingissä töissä. Pääsemme liikkumaan HSL:n lipulla, ja jos ei tarvitse pysäkillä odotella, työmatka kestää noin tunnin ovelta ovelle, Anna kertoo.

Erityisen iloisia vanhemmat ovat siitä, että lapset pääsevät liikkumaan itsenäisesti. Perheen kolme poikaa Alvar 13, Aleksi 12 ja Evan 10 käyvät kaikkia koulua Hyrylän keskustassa, jonne matka taittuu pyörällä muutamassa minuutissa.

− Kaksi lukuvuotta Dohassa antoivat meille paljon, ja uusi kulttuuri tuli tutummaksi. Pojat odottivat kuitenkin kovasti muuttoa Tuusulaan. He ovat innokkaita pyöräilijöitä, ja takapihallamme sijaitseva Puustellinmetsän puisto on ollut jo kovassa käytössä, Anna kertoo.

Puistoalueella messujen aikaan laiduntaneet lampaat herättivät Harteissa erityistä hellyyttä, ja perhe uskoo, että tunne oli molemmin puolinen.

− On hienoa, että luontoa ja metsää löytyy heti kodin muurien ulkopuolelta. Täytyy tosin myöntää, että Suomen vaihteleva syyssää haastaa meitä vielä pukeutumisessa. Dohassa totuimme siihen, että ulkolämpötila oli usein 35 astetta varjossa, ja kaksi vuotta tuli kuljettua lähinnä sandaaleissa, Anna nauraa.

”Tämä teidän koti on kyllä pakko nähdä!”

Tuusulan juhlavuoden asuntomessut päättyivät elokuun lopussa, ja asukkaat pääsivät muuttamaan koteihinsa syyskuun alussa. Hartien kohdalla muutto tarkoitti lähinnä siirtymää väliaikaisesta asunnosta omaan kotiin, joka oli jo sisustettu heidän omilla tavaroillaan ja huonekaluilla.

− Rakennutimme taloa alusta asti itsellemme. Meille oli itsestään selvää, että sisustus olisi myös meidän näköinen. Huonekalut ovat kulkeneet aikoinaan perheemme mukana Englannista Suomeen ja käyneet Arabiemiraateissa. Qatarin komennuksen aikana huonekalut jäivät varastoon Suomeen, josta ne siirtyivät tänne uuteen kotiimme, John Hart selvittää.

Jämerä Salmiakki jäi varmasti monen messukävijän mieleen persoonallisena ja värikkäänä messukohteena.

− Olemme innokkaita sisustus- ja rakennusblogien seuraajia, ja meistä on ollut luontevaa, että talomme on saanut niin paljon huomiota. Tuntuu hienolta, että niin moni on käynyt sitä katsomassa, jakanut kuvia ja saanut vinkkejä omiin sisustuksiinsa, Anna toteaa.

− On ollut innostava kokemus olla mukana messuilla rakennuttajan roolissa sekä keskustella ja jakaa ajatuksia muiden rakennuttajien kanssa. Yhteisöllisyys täällä on hienoa, John lisää.

Kun Hartit viimein pääsivät asettumaan taloksi omaan kotiinsa, asiaa oli välillä todella vaikea uskoa.

− Olemme suunnitelleet taloa niin kauan ruudulla, että on mahtavaa, kun saamme kutsua sitä nyt kodiksi. Välillä piti ihan nipistää itseä, että onhan tämä nyt varmasti totta, Anna ja John nauravat.

Talo kertoo tarinaa ja heijastaa historiaa

Mutta palataan vielä hetkeksi ajassa taaksepäin ja siihen, kuinka Harteista tuli messurakentajia. Suurin syy tähän oli se, ettei lisärakennuslupaa heidän Järvenpään taloon hyvistä suunnitelmista huolimatta saatu.

− Elettiin vuotta 2017, ja satuimme samanaikaisesti näkemään, että Jämerä etsi asuntomessuhankkeeseen rakennuttajaperheitä. Olemme innokkaita asuntomessukävijöitä ja lasten harrastusten kautta Tuusula oli tullut tutuksi.

Asiat etenivät nopeasti, ja kun päätös oli tehty, alkoi Hartien mielessä itää ajatus ulkomaille muutosta. He myivät Järvenpään talonsa, koska halusivat välttää kahden asunnon loukkua. Uusi kulttuuri kutsui opettajapariskuntaa, ja muutto Dohaan tarkoitti, että suurin osa taloprojektin suunnittelusta tulisi tapahtumaan etänä.

− Ennen aavikolle muuttoa elokuussa 2018 meillä oli tapaamisia arkkitehdin kanssa, ja ehdimme nähdä talosta ensimmäiset viralliset piirustukset ja keittiösuunnitelmat. Dohassa sisustussuunnittelu jatkui etänä, ja meillä oli myös muutama etäpalaveri arkkitehdin kanssa isommista muutoksista, kuten pihan ulkosaunasta. Itse vierailimme asuntomessualueella kerran viime vuonna, ja sitten seuraavan kerran vasta 30.6.2020, John selvittää.

− Johnin piti tulla kyllä muuttamaan huonekalumme huhtikuussa 2020, mutta sitten tuli korona. Itseasiassa perheemme lemmikit Chili-kissa ja Leti-koira ovat sen takia edelleen Dohassa sijaisperheissä, ja odotamme niitä sieltä kovasti kotiin, Anna lisää.

Hartien talon ulkopuoli on Jämerän rakennusarkkitehdin luomusta, mutta sisäpuolen suunnittelussa on ollut mukana koko viisihenkinen perhe.

– Pojat saivat suunnitella jokainen oman huoneensa, ja osallistuivat muutenkin aktiivisesti esimerkiksi laattojen ja kodinhoitohuoneen kaappien valintaan. Olemme kaikki innostuneita muodoista ja väreistä, ja päätimme, että kun kerran rakennutetaan, niin tehdään se sitten kerralla kunnolla, Anna lisää

− Halusimme tehdä talostamme sellaisen, että se miellyttää meitä, muokkautuu ajan ja tilanteiden mukaan, emmekä juuri miettineet, uskallammeko laittaa tai tehdä jotain. Lopputulos on jopa värikkäämpi kuin mitä itse osasimme odottaa, mutta vain positiivisesti, John sanoo.

− Hyvä esimerkki tästä on alakerran vessan vaaleanpunainen tapetti, joka ei sinänsä ole perheen lempiväri.

− Tapetti tuo mieleen Dohan neonvärit, ja koko kaupungin todella mielenkiintoisen, viimeisten 10 vuoden aikana syntyneen arkkitehtuurin. Tämä on toiminut meidän yhtenä inspiraation lähteenä, Anna kertoo.

− Kodissamme näkyy varmasti meidän persoonat ja historiamme. Tämä talo on kyllä meille ihan täydellinen, Anna ja John vakuuttavat.Juttu on julkaistu Tuusulan kunnan asukaslehdessä 4/2020.