Yksi tonttiarvontaan osallistuneista töistä

Pekka Halosen Luminen rinne lasten silmin

Klassikkotuunaamo kutsui tuusulalaiset oppilaat taiteilemaan.

Tuusulassa 1800- ja 1900-lukujen taitteessa eläneen, Suomen kultakauden taiteilijoihin kuuluneen taidemaalari Pekka Halosen Luminen rinne -teos on tuottanut meille iloa jo 120 vuoden ajan. Teoksen lumoavuuden äärelle ovat nyt päässeet Tuusulan koulujen oppilaat – tämän päivän oman elämänsä taiteilijat. Oppilaat saivat kunnalta Tuusulan brändivesivärit, ja klassikkoteoksen tuunaus saattoi alkaa. Oppilaiden itsensä valikoimat teokset ovat esillä Halosenniemessä tammikuussa 2021 järjestettävässä näyttelyssä.

Tuunausvälineet kouluille

Tuusulan koulut saivat käyttöönsä alkutalven pakkasten vielä paukkuessa Tuusulan brändivesivärit ja Luminen rinne -teoksen ääriviivapohjia.

Kouluille erityisesti hankitut Tuusulan brändivesivärit ilmentävät kunnan uutta vuonna 2018 uudistettua brändiä ja sen värimaailmaa. Tuusulan väripaletista voi löytää sekä luonnon omia sävyjä, että ihmiskäden jälkeä, ja sitä voi käyttää vapaasti eri värejä yhdistäen, eri tilanteissa niiden erilaista luonnetta hyödyntäen taiteilijoiden itsensä parhaaksi katsomalla tavalla.

Klassikon uusi tuleminen

Koulut ja luokat saivat yhdessä päättää eteenpäin toimitettavat teokset. Tekijöinä toimivat 1–6.-vuosiluokkien oppilaat.

Lasten käsissä Pekka Halosen klassikkoteoksesta syntyi luovuutta tihkuvia maalauksia, joissa vuodenaikojen vaihtuminen näkyi kevään herkkyytenä, loppukesän lämpönä ja syksyn väri-ilotteluna.

– Lasten teokset ovat upeita ja uniikkeja. Klassikko on tehnyt uuden tulemisensa lasten luovissa käsissä, ihastelee pormestari Arto Lindberg teosten äärellä.

Teokset esille arvoiseensa paikkaan Halosenniemeen

Lasten tuunaamista Luminen rinne -teoksista kootaan näyttely arvoiselle paikalleen Halosenniemen museoon. On historiallinen hetki – Halosenniemessä ei ole ollut aikaisemmin esillä koululaisten teoksia.

– On mielenkiintoista nähdä miten eri tavoin koululaiset ovat käsitelleet aihetta ja löytäneet teoksesta pohjan omille näkemyksilleen niin luonnosta, väreistä tai tulevaisuudestakin. Toivottavasti tämä herättää innostusta taiteeseen ja omaan paikallishistoriaan, pohtii Halosenniemen museon tutkija Johanna Rinta-aho.

Taiteilijaelämää – Pekka Halosen Luminen rinne lasten silmin -näyttely on esillä Halosenniemessä tammikuussa. Myös lasten maalauksen innoittajana toiminut alkuperäinen maalaus on nähtävillä, kuten myös useita muita talon isännän maalauksia.

Tuotto tuusulalaisten lasten hyväksi

Tuusulan kunta osoittaa näyttelyn aikana kertyneitä Halosenniemen lipputuloja vastaavan summan hyväntekeväisyyteen. Lapset saavat itse päättää valittavan hyväntekeväisyyskohteen.

**

Pekka Halonen, Luminen rinne 1900, akvarelli paperille 97 x 109, Pekka Halosen seura:

Pariisin maailmannäyttelyssä vuonna 1900 oli esillä useita Pekka Halosen maalauksia. Luminen rinne on luonnos siellä olleeseen, nykyisin Ateneumin taidekokoelmiin kuuluvaan pannoomaalaukseen Ilveksen hiihtäjä. Luminen rinne -maalaus on pelkistetty talvinen luonnonmaisema, jossa kuvataan dekoratiivisesti epäsymmetrisiä, kiemuraoksaisia mäntyjä lumisessa kalliorinteessä. Luonnoksesta puutuu lopullisen teoksen hiihtäjä. Pariisin maailmannäyttelyssä 1900 Pekka Halonen sai hopeamitalin maalauksistaan.

Taiteilijaelämää – Pekka Halosen Luminen rinne lasten silmin
1.–24.1.2021
Halosenniemi
Tuusulan taidemuseo
Halosenniementie 4–6, Tuusula
www.halosenniemi.fi
Avoinna 1.1.–24.1. ti–su 12–17
Pääsymaksut 10/8/2 €
Museokortti-museo