Muutto omakotitalosta kerrostaloon muutti elämän

Maarit ja Mauno Salminen ovat asuneet Tuusulassa 32 vuotta, josta valtaosan Maunon perheelleen rakentamassa omakotitalossa Mikkolan alueella. Iän karttuessa omakotitalon remontit ja ison pihan hoito kävivät kuitenkin raskaaksi. Aina ei olisi halunnut pyytää jo pesästä lentäneitä lapsia apuun.

– Olimme miettineet, että jossakin vaiheessa on muutettava. Turhaa tilaakin oli, kun lapset olivat muuttaneet pois, sanoo Maarit.

– Terveyshuolien kasvaessa päätös muutosta kerrostaloon tapahtui lopulta helposti, mutta oli iso elämänmuutos.

Koeasumisen kautta kerrostaloasujaksi

Mauno ei ollut koskaan ennen asunut kerrostalossa, joten hänelle muutto olisi isompi muutos. Neljä vuotta
sitten pariskunta päätti ensin harjoitella kerrostaloasumista vuokralla.

– Sanoisin, että ihan suhtkoht hyvin tämä menee, taisi olla oikea askel. Kun on tuttu maisema ja harrastuskaverit lähellä, olen viihtynyt yllättävän hyvin, sanoo Mauno nyt.

Vuokralla asumisen jälkeen Maarit ja Mauno päättivät ostaa asunnon Hyrylän keskustasta. He ovat erittäin tyytyväisiä Riisulan rakentamassa Päävartio-nimisessä taloyhtiössä sijaitsevan asuntonsa rauhallisuuteen ja sijaintiin palveluiden ja ulkoilumahdollisuuksien äärellä.

Elämä on muuttunut rennommaksi ja rauhallisemmaksi viikoittaisten ruohonleikkuiden ja lumitöiden jäätyä pois. Stressi talon ylläpidosta hävisi. Pienempi asunto on myös helpompi siivota.

Tuusulaan juurtuneet

Maaritin mukaan he eivät edes harkinneet muuttoa pois Tuusulasta. Mauno on asunut Tuusulassa yli 50 vuotta ja Maarit vuodesta 1981. Juuret ovat syvällä Tuusulassa.

– Tykkäämme molemmat asua täällä. Maalaiskuntamaisuus ja rauhallisuus viehättävät. Ainoastaan julkisen liikenteen yhteydet saisivat olla paremmat, kiittelee Maarit.

Tee päätös ajoissa

Tuusulassa on käynnissä ympäristöministeriön tukema hanke, jossa kehitetään ratkaisuja ikääntyneiden yhteisölliseen asumiseen. Maarit ja Mauno kertovat, että taloyhtiön pihalla voi löytää seuraa aivan eri lailla kuin vanhalla omakotialueella. Päätöstä muutosta ei heidän mukaansa kannata lykätä pitkään.

– Kehotan pohtimaan muuttoa ennen kuin ikä alkaa painaa. Mitä enemmän ikää tulee, sen vaikeampaa muuttaminen on ja toisaalta asuminen yksinään omakotitalossa muuttuu yhä hankalammaksi, sanoo Mauno.

– Vaikka itse rakennettuun taloon on tunneside, olisi osattava ajatella tunteen lisäksi järjellä sitä, mitä seuraa kun itse vanhenee, Maarit jatkaa.

Muuton yllättävin asia oli tavarapaljous

– Kun on kymmeniä vuosia asunut samassa talossa, tavaraa on paljon. Suosittelen ennakoimaan ja luopumaan pikkuhiljaa ylimääräisestä, kertoo Maarit. Muitakin vinkkejä Maaritilla ja Maunolla on.

– Pohdi sopeutumista etukäteen. Uudenlainen toimintaympäristö tuo tullessaan monenlaista uutta. Jos on tottunut touhuamaan paljon, kannattaa käydä läpi mahdollisuuksia, sanoo Mauno.

Omakotitalosta ja sen autotallista luovuttuaan hän vuokrasi erillisen tilan, jossa voi jatkaa autonrakennnusharrastustaan.

Jokainen tekee kuitenkin oman päätöksensä siitä, muuttaako ja milloin. Maunolle ja Maaritille kerrostaloasuminen on osoittautunut hyväksi vaihtoehdoksi. Heille ratkaisu oli oikea ja oikea-aikainen.

Teksti: Johanna Kaunisto
Kuvat: Kari Kohvakka

Tuusulan kunnan hanke kehittää innovatiivisia yhteisöllisen asumisen ratkaisuja, jotta ikääntyvät voisivat asua heille tutussa asuinympäristössä mahdollisimman pitkään yhteisön turvin. Hanke saa rahoitusta ympäristöministeriön Ikääntyneiden asumisen toimenpideohjelmasta 5/2021–11/2022.